Als het gaat over Business intelligence (BI) tools hoort u de naam Power BI ongetwijfeld steeds vaker circuleren. Waar Cognos, Qlik en Tableau oorspronkelijk de meest voor de hand liggende keuzes waren, is de opkomst van Microsoft’s BI platform voor veel bedrijven de reden om over te stappen. In deze blog leggen we uit wat Power BI is, en wat de voordelen zijn van deze software.
Wat is Power BI?
Power BI is een interactieve tool die u helpt bij het visualiseren van data. De software is ontwikkeld door Microsoft, die het doel hadden om business intelligence direct beschikbaar te stellen aan de eindgebruiker. De software stelt gebruikers in staat om data in te laden, te analyseren, te transformeren, en vervolgens te visualiseren. De rapporten kunnen gedeeld worden met personenen binnen en buiten uw organisatie. Hierover kan u meer lezen in onze vorige blogpost.
Er is geen betere manier om de mogelijkheden van Power BI aan u te introduceren dan het delen van een voorbeeld. Onder deze alinea vindt u een door ons gecreëerd dashboard met daarin salesdata van bedrijf X. De continenten bovenaan de pagina werken als navigatiemenu. Als u op Europa klikt komt u terecht op de pagina met alle data uit Europa. De filters aan de linkerkant laten u de data op de pagina filteren. De knop boven de filters vervangt de grafieken door een wereldkaart met datatabel. De volledige layout, paginagrootte, kleuren en visualisaties zijn aan te passen. Ook zijn er standaard huisstijlen beschikbaar zodat u snel aan de slag kan.
Voordelen van Power BI
De BI tool van Microsoft wordt niet voor niks veelvoudig gebruikt door zowel kleine als grote bedrijven. Onderstaand een overzicht van de grootste voordelen van het gebruik van Power BI.
Uitgebreide visualisatie mogelijkheden. De software biedt u een breed scala aan visualisaties waaronder kaarten, tabellen, grafieken, filters, diagrammen en plugins voor Python en R visuals. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om meer visuals te downloaden of te importeren.
Interactieve interface. De dashboards van binnen deze software werken interactief. Als de gebruiker op een datapunt in de grafiek klikt, wordt alle data op de pagina automatisch gefilterd (zie ons bijgevoegde voorbeeld). Door deze functie is het erg makkelijk om uw data op meerdere niveaus te bekijken.
Koppeling met een groot aantal databronnen. Voordat u aan de slag kan gaan het visualiseren, moet u uw databron koppelen aan Power BI. De software biedt gelukkig een groot aantal koppelingsopties. U kan bestanden (Excel, JSON, CSV, XML etc.), databases (o.a. van SQL, Postgresql, SAP, Access, SSAS, IBM, Oracle), Azure services , Online services (o.a. Google Analytics, Dynamics, Salesforce) en overige bronnen (o.a. Web api, R of Python scripts, ODBC).
Relatief goedkoop. De software van Microsoft is relatief goedkoop. Er is een gratis licentie beschikbaar waarmee u toegang heeft tot bijna alle functionaliteiten. Een Pro licentie kost slechts € 8,40 per gebruiker per maand, wat veel minder is dan bij andere aanbieders.
Makkelijk te gebruiken. De software is self-service, en dus erg gebruiksvriendelijk. Of u nou zelf een Excel bestand wil analyseren, of een groot dataproject begint, het visualiseren in Power BI blijft eenvoudig door de simpele interface en plug and play opties.
Makkelijk te integreren, te vernieuwen, en te delen. Omdat de software door Microsoft is ontwikkeld is het makkelijk aan te sluiten op andere Microsoft producten. Ook kan u uw rapporten automatisch laten vernieuwen, waardoor altijd de meest recente data zichtbaar is. Daarnaast kunnen dashboards simpel gedeeld worden in Power BI Online of in uw eigen apps en websites (Hier zijn wel kosten aan verbonden).
Meer informatie over de opties en kosten van het delen van rapporten vindt u hier.
Onze favoriete Business intelligence tool
De Business intelligence tool van Microsoft wordt steeds meer gebruikt, en wij snappen volledig waarom. De software is ook onze voorkeurstool bij het visualiseren van data. Heeft u vragen, of bent u benieuwd hoe u deze tool kan inzetten binnen uw organisatie, neem dan contact met ons op. Wij laten u graag meer voorbeelden van dashboards zien, en kunnen u begeleiden bij de implementatie van de software binnen uw organisatie.