Data Analyse Breda

Power BI: Updates voor rapporteren in augustus 2021

Elke maand worden er nieuwe functionaliteiten in Power BI geïntroduceerd. In onze blog houden we u op de hoogte van de laatste veranderingen op het gebied van reporting, zodat u op de hoogte blijft van de nieuwste functionaliteiten en visuals. Een volledige lijst met alle veranderingen binnen Power BI kan u vinden in het artikel van Microsoft. Onderstaand een lijst met de veranderingen die ons het meeste aanspraken.

Verbeteringen constanten op de x-as

Allereerst zijn er flink wat verbeteringen gemaakt op het gebied van constanten op de x-as. Voorheen kon je enkel een vast nummer toewijzen aan deze lijn, maar nu is het ook mogelijk om een measure toe te wijzen. Dit geeft u een stuk meer opties. Daarnaast is het mogelijk om het gebied voor of na de constante een andere kleur te geven. Dit maakt de weergave voor gebruikers een stuk beter.

Voorbeeld: Ik heb een measure gemaakt waarin de datum van vandaag min 3 maanden wordt berekend. Dit heb ik op de volgende manier gedaan:

Today min 3 m = 
VAR datum = today()
VAR jaar = YEAR(datum)
VAR dag = DAY(datum)
VAR maand = MONTH(datum)
RETURN
DATE(jaar,maand-3,dag)

Nu kan ik deze measure gebruiken om een dynamische constante lijn te maken die altijd de waardes uit de laatste 3 maanden laten zien. Ook kan ik instellen dat ik alle datums na de datum van drie maanden geleden een kleur wil geven.

Meer formatopties voor vormen

Er zijn in de nieuwe update een stuk meer opties beschikbaar voor het formatten van vormen. Zo is het mogelijk om rotaties, omlijningen, schaduwen, en nog vele andere functionaliteiten aan te passen. Ook zijn er enkele nieuwe vormen toegevoegd. Dit geeft u als gebruiker een stuk meer flexibiliteit.

Toewijzen van een standaard sensitivity label

Het is voor organisaties nu mogelijk om een standaard sensitivity label in te stellen in de Power BI service. Wanneer een gebruiker nu een nieuw bestand opent zonder label wordt automatisch het standaard label getoond. Het is voor rapport bouwers wel gewoon mogelijk om hier zelf veranderingen in aan te brengen. Hou er rekening mee dat dit een preview functie is.

Veranderingen datetime notatie in Dax

Er is ook een verbetering in DAX doorgevoerd op het gebied van datetime notatie. Voorheen diende je de Date en Time formule te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld wilde filteren voor of na een specifieke datetime.

Het is nu mogelijk om een datetime te vermelden als dt”YYYY-MM-DDThh:mm:ss” of dt”YYYY-MM-DD hh:mm:ss” . Dit is een stuk makkelijker dat met behulp van de date en time formules.

Dit waren de updates uit augustus

Dit waren de meest uit het oog springende veranderingen op het gebied van rapporteren binnen Power BI. Vooral de veranderingen aan de constanten op de x-as zullen erg waardevol zijn voor dashboarding. Volgende maand brengen we u opnieuw een artikel met daarin uitleg en voorbeelden van de nieuwste functionaliteiten. Heeft u vragen of suggesties voor artikelen, neem dan contact met ons op.

Leave a Reply