Data Analyse Breda

Dataverzameling, wat is het en hoe kan u starten?

Waarde creëren door het gebruik van data begint met de aanwezigheid van data. In deze blogpost vertellen we u alles over de verzameling van data. We gaan in op wat data nou eigenlijk is, hoe u data kan verzamelen, en wat u er uiteindelijk mee kan bereiken.

Wat is data en dataverzameling?

Wat is data eigenlijk? Datapunten zijn simpelweg gegevens over alles wat u maar kunt bedenken. Als u een verkoper bent heeft u wellicht een klantenbestand waarin u bijvoorbeeld de naam, het telefoonnummer, en het email adres van uw klanten bijhoud. Dit bestand omvat alle gegevens van uw klanten, oftewel alle data van uw klanten. Dataverzameling is dus het vastleggen van verschillende gegevens die voor uw bedrijf interessant zijn, en waar u waarnemingen mee kan doen.

Kleinschalig data verzamelen

Dataverzameling kan op vele verschillende manieren en in verschillende grootes plaatsvinden. Een veelvoorkomende manier van kleinschalige dataverzameling is het gebruik van Excel. Als u data wil toevoegen opent u simpelweg het bestand en u voert een regel met informatie toe. Dit kan zelfs nog verder geprofessionaliseerd en geautmatiseerd worden door het gebruik van codes en formules. Wanneer u echter grote hoeveelheden data wil invoeren, of met verschillende personen tegelijk data wil verzamelen, kan dit een onwerkbare situatie opleveren. Hoe groter je bestand is, hoe langzamer het bestand wordt, en hoe meer tijd het kost om even snel je data in te voeren. Bovendien kan je niet oneindig gegevens in blijven voeren. Een Excel-bestand kan maar een x-aantal rijen vasthouden. Excel kan dus een oplossing zijn als dataverzameling kleinschalig gebeurt, maar is op grotere schaal niet ideaal.

Dataverzameling op grotere schaal

Dataverzameling op grote schaal wordt vrijwel altijd gedaan in een database. Een database is een gegevensverzameling waarbij flexibele raadpleging en gebruik centraal staan. Een voorbeeld van een programma waarmee je een database kunt creëren is Microsoft Access. Je kunt ook kiezen voor een database die uw gegevens digitaal opslaat. De gegevens staan dan niet op uw eigen computer, maar op een server. Als je kiest voor een database in de Cloud ben je afhankelijk van de beveiliging van de leverancier. Dit is iets om rekening mee te houden. Om data in een dergelijke database te krijgen hoef je de database niet elke keer te openen. Je maakt verbinding met de database en verstuurt de gegevens. Je kunt elke keer dat je gegevens op wilt sturen handmatig verbinding maken met de database en de data versturen. Echter, dit is geen efficiënte manier van werken. Gelukkig bestaan er genoeg gebruiksvriendelijke oplossingen die u met een database laten communiceren.

Het gebruik van een systeem

Een efficiente en overzichtelijke manier van verbinding maken met een database is het gebruik van een systeem. Een systeem is een vrij algemeen begrip. Het is een geheel van delen die elk een functie hebben die een gemeenschappelijk doel beogen. Wat betekent dit concreet? Het gemeenschappelijke doel in deze is het bewerken van de database: invoeren, wijzigen en verwijderen van data. De delen zijn onderdelen van het systeem die het bewerken van de database mogelijk maken. Een deel van het systeem kan bestemd zijn voor het invoeren en versturen van de data. Een ander deel kan weer bedoeld zijn om data uit de database te verwijderen. Welke delen, functionaliteiten, een systeem heeft hangt af van de wensen van de vrager.

Hoe ziet een systeem er concreet uit? Een systeem heeft een user interface. Dit betekent simpelweg dat je op het scherm van je computer de website of het programma kunt zien en dat je met je muis handelingen kunt verrichten. Het systeem heeft een menu waarin je kunt navigeren naar bepaalde delen van het systeem. In deze delen van het systeem kun je dan communiceren met de database. In het geval van gegevensinvoering betekent dit simpelweg dat je gegevens invoert in de daartoe bestemde velden en deze gegevens verstuurt door op een knop te drukken.

De bovenstaande afbeelding vat het kort samen. U ziet op uw computer de user interface van het systeem. Wanneer u in dit systeem wijzigingen maakt of gegevens toevoegt stuurt u die gegevens via een server naar de database. De database stuurt via de server ook weer gegevens terug die voor u zichtbaar zijn op uw scherm. Een systeem is dus een handige manier om te communiceren met een database.

Haal waarde uit uw data

Het maken van een systeem vergt veel technische kennis. U dient goed na te denken over de datastructuur, user interface, gebruiksvriendelijkheid, en veiligheid. Het is belangrijk dat de juiste vragen gesteld worden en er veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de data en het formuleren van het gewenste resultaat. Wij helpen u graag bij het volledige proces van dataverzameling tot datavisualisatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Leave a Reply